Moist Chocolate Cake

Yang ini memang aku yang buat. Cumanya, touch up lepas kek ni tinggal suku aje. Selebihnya dah selamat sedekah kat orang. Dapat dari website omputih ini
Tekstur kek ini agak padat. Ada orang suka kek coklat yang padat sebab lebih rasa kecoklatannya tu. Tapi ada gak yang boleh keluarkan soalan macam ni kat aku:
"kek ni bakar ke kukus? tak jadi yer?"
Hmmm...bagi aku, orang yang boleh keluarkan soalan macam ni ada dua sebab aje:
1. Memang suka bercakap tanpa berfikir
2. Dia biasa/pernah bagi pada orang makanan yang tak jadi
Kesian dia.
Resepi malas nak taip balik dalam BM daaa..
Ingredients
2 cups flour
2 cups sugar
¾ cup hershey’s cocoa
2 teaspoons baking soda
2 egss (i use large eggs)
1 teaspoon salt
1 cup buttermilk
1 cup mazola vegetable oil
1 ½ teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
Preparation
1. Preheat Oven to 150 degree celcius (300 degrees Fahrenheit in original recipe - This is a slow bake chocolate cake recipe)
2. Use crisco shortening to lightly grease and flour the 9 x 13 inch baking dish. (it’s a one layer chocolate cake )
3. Place all the ingredients into a mixing bowl
4. Mix at medium or medium high speed until all ingredients are blended and smooth
5. Pour into greased and floured baking dish
6. Bake for 1 hour (cupcakes 20 minutes)
7. Test by sticking in the middle with a knife. If it comes out clean, it’s done
8. Allow to cool
Untuk icing tu aku hanya guna all purpose cream (cap Nestle) yang dah disimpan dalam peti sejuk semalaman + 2 sudu besar gula + 1 sudu teh esen vanila dan dipukul hingga fluffy. Lepas tu, sapu atas kek. Sedia untuk dimakan.
Nyum..nyum..sedap! :)
Comments
Post a Comment
Ingatlah...Setiap Perkataan Diadili Kelak